Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Proti všem

Organizovaná krajní pravice se dere na scénu. Zdaleka ještě nenašla svoji konečnou tvář, chybí jí ucelená ideologie, možná ještě vymění vůdce, změní název, možná se časem rozpadne a opět nějak poslepuje, ale jako fenomén už začíná fungovat.

Organizovaná krajní pravice se dere na scénu. Zdaleka ještě nenašla svoji konečnou tvář, chybí jí ucelená ideologie, možná ještě vymění vůdce, změní název, možná se časem rozpadne a opět nějak poslepuje, ale jako fenomén už začíná fungovat. Ať se to komu líbí nebo ne, je tu a jen tak brzy asi nezmizí.

Vzhledem ke značnému stupni rasismu a celkové netolerantnosti dnešní čs. společnosti lze předpokládat, že časem může tato síla přitahovat i víc stoupenců, než v západní Evropě. Je dokonce možné, že časem zasedne pár jejích vůdců v parlamentu, u stolů televizních debat či v místní samosprávě (pokud bychom zůstali u poměrného volebního systému). Le Penova extrémní pravice má dnes ve Francii asi šestnáctiprocentní podporu a jen díky většinovému volebnímu systému získala v parlamentu pouze jedno křeslo.

Obecné spiknutí

Jaká je taktika českých extremistů? M.Sládek útočí na celý systém en bloc. Současné vedení země je pro něj „vládnoucí garniturou“, která „pokračuje v devastaci a likvidaci Československa“.

S důkazy se už nenamáhá. Evropská zkušenost však ukazuje, že střetávat se s takovou silou pouze racionální argumentací, rozebírat a vyvracet její tvrzení a pak si gratulovat, jak jsme ji dostali, že „rozumný člověk nemůže něco takového brát vážně“, vůbec nestačí.

Její přitažlivost není v argumentech, ale v tom, že hodně nahlas a hodně schematicky ventiluje úzkost a frustraci všech nespokojených. V tom, že jim nabízí univerzální vysvětlení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].