Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Premiér bez mandátu

Když vedení Indického národního kongresu (INC) před měsícem zvolilo předsedou strany sedmdesátiletého R.V.Narasimhu Ráa, bylo to považováno za dočasné řešení uvolněného nástupnictví po Rádžívu Gándhím: na dobu parlamentních voleb.

Když vedení Indického národního kongresu (INC) před měsícem zvolilo předsedou strany sedmdesátiletého R.V.Narasimhu Ráa, bylo to považováno za dočasné řešení uvolněného nástupnictví po Rádžívu Gándhím: na dobu parlamentních voleb. Jejich první etapa proběhla 20.května (den před atentátem) a termíny dalších dvou byly přesunuty na 12. a 15.červen.

Narasimha Ráo se v nich ze zdravotních důvodů o poslanecký mandát neucházel. Je to zkušený politický veterán. Vždy zůstával věrný néhruovsko-gándhíovské dynastii, v dobách dobrých i zlých. Má za sebou několik ministerských postů, po řadu let měl na starosti zahraničí a jednu dobu i vnitro. Detailně zná kulturu Kongresové strany i mechanismy fungování INC, nikdy ale nestál v čele některé z vnitrostranických klik. Ve straně působil nanejvýš jako číslo dvě. Když Sonia Gándhíová, vdova po bývalém šéfovi, odmítla úlohu volebního maskota a když bylo nutné, aby INC z pudu sebezáchovy urychleně dospěl ve věci předsednictví k dohodě, byl tu N.Ráo jako přijatelný kompromis.

Nikdo tedy příliš nepočítal, že by se v případě volebního úspěchu INC stal ministerským předsedou. Kromě jiného i proto, že pochází z politicky nedůležitého jihoindického státu Ándhrapradéš. Zpočátku měli v tahu na premiéra největší šance někteří kongresoví předáci z hindsky mluvících států severní Indie, později se jako nejvážnější adept jevil Šarad Pavár z centrální Maháráštry. Nakonec padlo kompromisní řešení, které vyhovovalo všem. Tak si 20.června noví…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].