Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Potlesk, smích a úsměvy

Úterý 18.května, Rakovník. Předseda republikánské strany doktor Sládek pořádá další ze svých pravidelných venkovských mítinků.

Úterý 18.května, Rakovník. Předseda republikánské strany doktor Sládek pořádá další ze svých pravidelných venkovských mítinků.

Sál s kapacitou čtyři sta míst je vyprodán, před budovou očekává příjezd šéfa republikánů dalších sto padesát lidí. (Rakovník má 17.OOO obyvatel.) Budovou Kulturního centra pobíhají dva nervózní pořadatelé s republikánskou stužkou na klopě.

Doktor Sládek začíná s dvacetiminutovým zpožděním. Za stolem na pódiu sedí tiskový mluvčí strany Jan Vik a její tři místní představitelé. Až do konce představení tvoří pouze dekoraci; jejich šéf se chopí mikrofonu a víc ho z ruky nepustí.

Začíná stručným nástinem historie republikánské strany. Pak diváky upozorní, že republikánských stran je několik, a jen ta jeho je ta pravá. Všechny ostatní jsou komunisticko- estébácké filiálky. Konstatuje, že „takové republikánské strany v Rakovníku nejsou“, a pak už jede naostro.

Co je to za Kocourkov

Současná vládnoucí garnitura už dostatečně prokázala, že do vedení republiky nepatří: „Vládnoucí klika se řídí dvěma hesly. Za prvé - dorazí, co komunisté nestačili zlikvidovat za čtyřicet let, a za druhé - komunisté mohli krást pomalu, protože byli přesvědčeni, že tady budou na věčné časy. Kdežto dnešní vláda musí krást hodně rychle, protože neví, jak dlouho se udrží.“ Bouřlivý potlesk. "Ministr Bakšay by měl být vyšetřován za to, že rozbil auto za milión. Byla vydána zpráva, že to nebylo vinou alkoholu, to jako by řekli, že bylo. Co je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].