Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Grigorij Javlinskij

V našem (i v sovětském) tisku se v poslední době občas objeví jméno Grigorije Javlinského v souvislosti s ekonomickou reformou, kterou lze vzhledem k její důkladnosti a odvaze označit za NEP číslo dvě.

V našem (i v sovětském) tisku se v poslední době občas objeví jméno Grigorije Javlinského v souvislosti s ekonomickou reformou, kterou lze vzhledem k její důkladnosti a odvaze označit za NEP číslo dvě.

Grigorij Javlinskij, zakladatel Střediska pro výzkum ekonomiky a politiky Epicentrum, koncem letošního dubna prohlásil, že je připraven předložit akční program k dosažení společenského konsensu v SSSR. Je to jeho druhý vstup na nejvyšší sovětskou ekonomickou scénu; už loni se podílel na přípravě programu 500 dní, a když byl tento racionální projekt obětován politické konjunktuře, Javlinskij podal demisi z funkce náměstka předsedy Rady ministrů RSFSR.

Dnes tento ekonom prohlašuje: "Sovětský státní rozpočet se rozpadá. Výroba klesla o 12 procent. Těžba ropy se snížila o tolik, že ji budeme muset koncem letošního roku kupovat - a já se ptám, za co, když jsme dosud veškeré zboží kupovali za ropu! A vláda dodnes nepředložila žádný program, žádný akční plán; pouze nás krmí nekonečnými improvizacemi. Kam se podíváte - všude krize. Z téhle šlamastyky už nás žádné ekonomické kroky nezachrání. Současný proces bych označil za negativně pozitivní: všem a všude se žije stále hůř a všem zároveň postupně dochází, že žádná z republik nemůže počítat s vlastní specifickou cestou. Kolik už tu bylo ruských nerealizovatelných programů, Ukrajina experimentovala s kupóny, dobře víme, jak skončily pokusy paní Prunskene v Litvě (za které ji Moskva tolik chválila). Důležitým impulsem pro…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].