Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Forfest 1991

Malá skupinka lidí v Kroměříži (s přáteli v Brně a Praze) se rozhodla upoutat zájem těch, kdo mají rádi umění. To, s čím se o tuto přízeň uchází, rozhodně nepatří k módním kulturním artiklům a pořadatelé jsou si toho vědomi.

Malá skupinka lidí v Kroměříži (s přáteli v Brně a Praze) se rozhodla upoutat zájem těch, kdo mají rádi umění. To, s čím se o tuto přízeň uchází, rozhodně nepatří k módním kulturním artiklům a pořadatelé jsou si toho vědomi. Hlavní náplní Forfestu je soudobá, zejména duchovní hudba a výtvarné umění.

Kroměříž, barokní město a letní sídlo olomouckých arcibiskupů, své oblíbené umělecké konstanty už má. V hudbě je to Vejvanovského barokní kapela, ve výtvarném umění rodák Max Švabinský. Proč tedy zakládat zrovna v Kroměříži festival soudobého umění? Pořadatelé skutečně museli mnohokrát na tuto otázku odpovídat. Vysvětlení je prosté. V posledních zhruba dvanácti letech se tam k manželům Zdeně a Václavovi Vaculovičovým tajně a polotajně sjížděli umělci z Prahy, Brna i odjinud. Předváděli si tu soukromě díla, někdy ještě nehotová. Když se změnou režimu padly zábrany pro taková setkání, Vaculovičovi se rozhodli, že k nim zkusí přizvat obecenstvo, že založí festival. Loni bylo jeho sponzorem Občanské fórum, a tak získal název FORFEST.

Letošní, druhý ročník ukázal, že prosadit festival není jednoduché. Místní lidé sály nezaplní, přespolní nezůstanou po celou dobu (1.-9.května). Festival provázely maloměstské spory; několik málo přejících duší na úřadech (naštěstí mezi ně patří starosta města a vedoucí odboru kultury okresního úřadu) čelilo nezájmu, zášti a pochybovačnosti (bohužel i ze strany ředitele konzervatoře, ředitele Domu kultury a okresních novinářů). Přitom o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].