Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Megalomanie z jiného světa

Betonové monstrum uprostřed polí. Nad krajinou se v délce 17 kilometrů tyčí mnohametrové náspy derivačního kanálu. Je dlouhý 17 kilometrů a jeho šířka místy dosahuje až 750 metrů.

Betonové monstrum uprostřed polí. Nad krajinou se v délce 17 kilometrů tyčí mnohametrové náspy derivačního kanálu. Je dlouhý 17 kilometrů a jeho šířka místy dosahuje až 750 metrů. Ryzí megalomanie. Škody se měří ne na hektary, ale na čtvereční kilometry, ne na tuny, ale na tisíce tun. Vodní dílo Gabčíkovo.

„Kdyby se přehrada uvedla do provozu, hladina vody v odváděcím kanále by stoupla šestnáct metrů nad dvorky vesnic. Obyvatelé by pak 365 dnů v roce chodili spát v hrůze, že se hráz protrhne,“ říká László Lukovics, starosta obce Bodíky ležící těsně u Dunaje v okolí Gabčíkova. Strach místních obyvatel není bezdůvodný. Hráze se stavěly v socialistickém stylu: dělníci pracovali ledabyle, spěchali, museli dodržet plán. Říká se také, že značná část gabčíkovského cementu a štěrku byla použita na stavbu chat a vil činovníků. Celá stavba navíc leží v oblasti možných zemětřesení. Kolem Komárna se zem otřásla mnohokrát, koncem 18.století zde byly i oběti na životech. V minulých letech vesničané pocítili menší otřesy už několikrát. Vskutku ideální místo pro stavbu gigantické přehrady, která, kdyby došlo k protržení hrází, zalije milióny kubíků vody nepředstavitelný kus krajiny.

Místních se nikdo neptal

Od samého začátku stavby jsou obyvatelé okolních vesnic rezolutně proti přehradě. Divíte se jim?

Obec Bodíky měla před dvaceti lety 930 obyvatel; nyní jich tu žije třetina, většinou starší lidé. Lidé se stěhují pryč - především do okresního města…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].