Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Lokaj v roli pána

V Míčovně Pražského hradu vystavuje své grafiky a objekty z posledních let Antoni Tapies, jeden z průkopníků a nejvýraznějších představitelů španělské abstraktní malby.

V Míčovně Pražského hradu vystavuje své grafiky a objekty z posledních let Antoni Tapies, jeden z průkopníků a nejvýraznějších představitelů španělské abstraktní malby. Ve všedních dnech je výstava otevřena pouze odpoledne od 13 do 19 hodin.

12.6. jsem chtěl přesně v jednu hodinu začít s prohlídkou výstavy. Vchod do Královské zahrady byl zamčený a nic nenasvědčovalo tomu, že by jej někdo hodlal otevřít. Uplývala minuta za minutou, návštěvníků před branou bylo stále víc a víc a netrpělivost rostla. Teprve o půl druhé se dostavil příslušník hradní stráže a s kamenným výrazem ve tváři odemkl bránu. Na rozhořčené dotazy nijak nereagoval. Zástup se vydal po pěšině směrem k Míčovně, vzápětí však byl zadržen jednou ze zřízenkyň: „Kampak? Nejdříve si musíte koupit lístek do zahrady.“ - "Ale my chceme jen na výstavu."Abyste se dostali na výstavu, musíte projít několik desítek metrů zahradou, která jinak sahá až dozadu k Belvederu. Za to zaplatíte 5 Kčs. Pokladní v Míčovně pak od vás vybere ještě dalších 20 Kčs.

Nikdo nám není ochoten vysvětlit, proč jsme vlastně museli téměř půl hodiny čekat. Pokladní nás odkazuje na informátorku, informátorka na velitele hradní stráže, ke kterému prý se však stejně nedostaneme. Teprve po vytažení novinářského průkazu dostávám informaci, že na zahradě byl na procházce pan prezident s chotí. To zřejmě personál opravňuje k tomu, aby se choval povýšeně a arogantně. Nikdo z návštěvníků nezaslechl ani slůvko omluvy.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].