Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Komunisté bez komunismu

"Diktatura proletariátu a třídní boj neodpovídají podmínkám devadesátých let 20.století," říká o ideologii KSČM její šéf Jiří Svoboda.

Jiří Svoboda se stal předsedou Komunistické strany v říjnu loňského roku. Komunisté, alespoň v Čechách, o sobě většinou nedávají příliš vědět. 10.června jsme proto pana Svobodu navštívili v novém sídle komunistické strany v ulici Politických vězňů v Praze 1. Přijal nás v nově zařízených půdních prostorách ponurého paláce se špinavě žlutou omítkou. Cesta do nevýrazné kanceláře vede přes dvě vrátnice. Návštěvníka vítá busta Lenina ve výklenku nedaleko vstupních dveří.

Vaše strana se stále jmenuje komunistická. Znamená to, že se stále hlásí ke komunistické ideologii a ke známým 21 bodům komunistické internacionály?

Listopad 1989 nás zastihl se jménem komunistická strana, ale já jsem přesvědčen, že obsah strany tvoří spíše lidé než přetrvávající ideologie. Nemyslím si, že by jednadvacet bodů internacionály mělo vliv jak na politiku strany, tak na členy; valná většina z nich těch 21 bodů ani nezná. Důležitější než jméno je to, jak se strana chová.

Komunisté bez komunismu

Přesto bychom se rádi u některých z oněch 21 bodů zastavili. Třeba u toho, ve kterém se komunisté definují jako revoluční strana, která chce změnit společenský řád a nastolit diktaturu proletariátu. Tu u nás komunisté již jednou nastolili. Pokud je nám známo, od listopadu jste se tohoto cíle výslovně nezřekli. Takže to hodláte někdy v budoucnu zkusit znovu?

Tato téze vůbec neodpovídá podmínkám 90.let dvacátého století. Proletariát v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].