Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Komunismus je mrtvý

Na Třetí říši bychom se neměli dívat pouze jako na dobu zločinů. Vyplývá to aspoň z výzkumu veřejného mínění, který 44 let po pádu Berlína uspořádal ve Spolkové republice Německo Emnid Institute.

Na Třetí říši bychom se neměli dívat pouze jako na dobu zločinů. Vyplývá to aspoň z výzkumu veřejného mínění, který 44 let po pádu Berlína uspořádal ve Spolkové republice Německo Emnid Institute. Plných dvaapadesát procent respondentů je toho názoru, že za Hitlera nebyly jen koncentrační tábory, válka, holocaust, ale taky spousta nadšení a kus poctivé práce. Jak je vidět, ani odhalení všech známých hrůz ani Norimberský tribunál ani denacifikace nedokázaly úplně vyhrát v soutěži se vzpomínkou na šťastný čas jednoduché víry, vyhrnutých rukávů a pořádku.

Leckoho to možná bude šokovat, ale nabízí se srovnání. Po čtyřiceti dvou letech stojíme tváří tvář spoušti, kterou zde napáchala komunistická strana. Cenu její vedoucí role už dnes známe všichni. Přesto si nový šéf KSČ J.Svoboda nedávno v parlamentu zavzpomínal na heroická 50.léta, kdy jeho tatínek „po práci týden co týden jezdil kopat Klíčavskou přehradu, protože Kladno nemělo pitnou vodu“. Jiří Svoboda tím chtěl říct, že kromě teroru a procesů se po únoru i nezištně budovalo. A právě kvůli takovým dobrovolníkům, jako byl jeho otec, nemůže prý „historicky obstát“ text, kterým parlament morálně odsoudil dobu komunistické diktatury.

Těžko odhadnout, kolik lidí má na věc stejný názor jako J.Svoboda. Informace o celkovém pohledu veřejnosti na minulou éru nám zatím chybějí. Provizorním ukazatelem může být jednak dubnový výzkum Skupiny pro sociální analýzu AISA (48% respondentů si myslí, že před svobodnými volbami "to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].