Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Firma Tempo

Počátkem května se v špinavých a zanedbaných ulicích západočeského města Plzně objevili Romové v oranžových vestách s košťaty a lopatami v rukách.

Počátkem května se v špinavých a zanedbaných ulicích západočeského města Plzně objevili Romové v oranžových vestách s košťaty a lopatami v rukách. Začal generální úklid letitých nánosů špíny a prachu kilometrů ulic a chodníků. Od té doby vyráží pravidelně do ulic devadesát metařů - zaměstnanců nedávno vzniklé romské firmy Tempo.

„Ve volebních programech všech kandidujících stran v komunálních volbách byla čistota města a decentrilizace státní správy. První bod programu jsme díky firmě Tempo splnili,“ říká zástupce starosty obvodu Plzeň-2 ing.Petr Náhlík. „Plzeň byla roky pověstná svou špínou a k úklidu určené organizace placené městem pořádek nedokázaly zajistit. Přitom nás to stálo velké peníze. Z počátku ji také nelibě nesly. Po městě někdo šířil fámy, že kdyby radnice platila Komunálním službám tolik jako Tempu, pořádek by zajistily také. Neplatíme ovšem 50 korun na hodinu jak se tvrdí, ale jen za odvedenou práci - 70 haléřů za metr. Z firmou jsme velice spokojeni. Ještě nikdy nebylo město tak čisté.“

Tempo založil Koloman Gaži se svým synem a mimo úklidu zajišťuje demoliční a výkopové práce, rozbíhá se výroba palet. Firma má sídlo v bytě Kolomana Gaži mladšího a čítá 140 zaměstnanců. Mezi nimi je i několik bílých, kteří pracují převážně v technickém aparátu a jak říkají, vycházejí spolu dobře: „Romové potřebují pomoc“.

„Uklízíme i v noci,“ říká vedoucí Střediska úklidu firmy Tempo, pan Jiří Černý. "Přidělené městské obvody jsou rozděleny do sektorů a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].