Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

... až je koupím, budou mý

Rakouská akciová společnost Warimpex začala v Československu podnikat už za komunismu. Ačkoliv jinde v Evropě pracuje seriózně a má dobré renomé, u nás je známá spíše pozemkovými spekulacemi, předražováním staveb a necitlivým přístupem k místu, kde podniká.

Rakouská akciová společnost Warimpex začala v Československu podnikat už za komunismu. Ačkoliv jinde v Evropě pracuje seriózně a má dobré renomé, u nás je známá spíše pozemkovými spekulacemi, předražováním staveb a necitlivým přístupem k místu, kde podniká. V minulém čísle jsme uveřejnili protest občanů a institucí města Brna proti stavbě hotelu Baron Trenck, na níž se Warimpex podílí, dnes nabízíme příběh o boji obyvatel pražského sídliště Pankrác proti další akci rakouské společnosti - stavbě hotelu Panorama II na Centrálním náměstí.

Pankráčtí se proti této monstrózní stavbě postavili s razancí, která překvapila investora, správní úřady, ministerstva, Útvar hlavního architekta, Čedok, Čs.obchodní banku, velvyslankyni ČSFR v Rakousku, vídeňskou Kreditanstalt a - řečeno s nadsázkou a se smyslem pro paradox - i vídeňské voliče starosty Zilka.

Jak hotel Panorama II spojuje voliče pánů Kořána (resp. Klausnera, starosty Prahy 4) a Zilka? Hotel chce postavit a.s.Hotelinvest, a to z prostředků složených a garantovaných Čedokem, Čs.obchodní bankou, a.s.Warimpex a Kreditanstalt. Pan Zilk zastupuje vídeňskou banku, v níž ukládají peníze vídeňští voliči. Pokud hotel postaven nebude, nebo se jeho stavba bude příliš prodlužovat, utrpí a.s.Warimpex i banka určitou škodu a voliči ve Vídni na to budou reagovat. Když se hotel postaví, budou poškozeni obyvatelé Pankráce - a budou na to jako voliči rovněž reagovat.

Občanská iniciativa Pankrác

Stavba…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].