Často hledáte, jak…
Obálka vydání 23/1991
23/1991 • 10.–17. 6. 1991

1991/23

Zahraničí

Sporný zákon o interrupci

Andrzej Lomanowski

"Cožpak nějaká lidská instituce, nějaký parlament mohou mít právo legalizovat vraždu nevinné a bezbranné bytosti?" tázal se dramaticky papež 4.června při kázání v polské Radomi.

Odkaz Andreje Sacharova

Jana Klusáková

Rozhovor s profesorem Františkem JANOUCHEM, českým fyzikem s trvalým bydlištěm ve Stockholmu, předsedou Nadace Charty 77.

Kalvárie ukrajinského národa (I.)

Lazar Pavlyšen

"Kalvárie" pojednává o hladomoru na Ukrajině ve třicátých letech, tedy o tématu, který byl až donedávna absolutním tabu a ještě dnes se o něm v Sovětském svazu hovoří s maximální zdrženlivostí.

Sjednocený Bundeswehr

Emanuel Jelínek

Navzdory pacifistické doktríně SPD, FDP, Zelených a evangelických církví se pod tlakem veřejného mínění konečně rozběhla přestavba Národní lidové armády bývalé NDR a její včlenění do struktury bundeswehru.

Sbližování s Čínou

Olga Lomová

Čtvrtého června přijal premiér Čalfa čínského ministra zahraničního obchodu. Těžko mohl lépe nahrát čínské propagandě, těžko si mohl vybrat nevhodnější datum.

Permanentní násilí v SSSR

Dimitrij Běloševský

Zpráva o předběžných výsledcích vyšetřování krvavých událostí ve Vilniusu, které vyvolaly bouři nevole v celém světě, učinila rázný konec představám, že viníci budou po zásluze potrestáni.

Hamburský debakl

Pavel Uttitz

Minulou neděli utrpěly vládní strany, zejména křesťanští demokraté (CDU), výraznou porážku v Hamburku. Sociální demokraté (SPD) získali převahou jediného mandátu absolutní většinu v hamburském senátu (61 křesel ze 121).