Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

„Nemá smysl předstírat překvapení”

Rozhovor s novým místopředsedou české vlády dr.Janem Stráským.

S jakými představami přicházíte do české vlády?

Koncepce ekonomické reformy byla jasně dohodnutá a já nemám v úmyslu vymýšlet nějaké nové varianty. Na daném hřišti lze ale hrát aktuální a pružnou hru. Je jasné, že od doby přijetí scénáře se objevily skutečnosti, které vyžadují změnu přístupu, ať již na úrovni vlády, nebo jednotlivých podniků, např. rozpad trhu RVHP. Jde však spíše o krátkodobou hospodářskou politiku.

Nepřehledná situace v české vládě

Původně byl na tuto funkci navržen ministr Dlouhý. Proč podle vás nedošlo k jeho jmenování? Existují spory mezi ODA a ODS ohledně některých detailů hospodářské politiky?

Účastníkem dohod mezi ministrem Dlouhým a premiérem Pithartem jsem nebyl, takže nemohu podat přesné informace. Určitou roli jistě hrály Lánské dohody (uvolněná místa ve vládě mají být postoupena ODS), ale i snaha ministra Klause udržet si ve svém okolí lidi, se kterými je možné spolupracovat. Mezi postoji ODA a ODS k ekonomické reformě i hospodářské politice já osobně žádný rozdíl nevidím.

Jaký je váš názor na problematická místa v české vládě? Nejprve k ministru Kubátovi.

Je jasné, že zemědělství se podařilo za socialismu zdeformovat nejvíce ze všech oblastí: úplně se změnil výrobní způsob, životní styl atd. Vytvořily se tedy nejtěžší překážky pro to, jak zemědělství vřadit zpět do tržní ekonomiky. S tím souvisí otázka rozbití struktur, které zemědělství…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].