Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Bezedná státní kasa

Hospodářské noviny z 27.5. oznámily, že v týdnu před 27.květnem se tuna hliníku na londýnské burze prodávala za méně než 1.300 dolarů: nejlevněji za posledních 25 let.

Hospodářské noviny z 27.5. oznámily, že v týdnu před 27.květnem se tuna hliníku na londýnské burze prodávala za méně než 1.300 dolarů: nejlevněji za posledních 25 let. Slovenský ministr hospodářství Jozef Belcák ale 22.května v deníku Práca uvádí, že „v súčasnosti je cena jednej tony hliníka 1.450 dolárov a predpokladá sa, že vzrastie až na 1.700“. V Lidových novinách z 3.června pak rozesmátý slovenský premiér na titulní staně líčí, jak jeho kabinet okamžitě a vstřícně reagoval v případě modernizace hliníkárny v Žiaru nad Hronom.

Práce za každou cenu

Slovenská vláda reagovala natolik pohotově, že nebyl ani čas Belcákův podkladový materiál podrobit meziresortnímu připomínkovému řízení, které se mimochodem vyžadovalo i za totalitního režimu. V šibeničních termínech (do 30.června t.r.) uložila slovenskému ministrovi financí zajistit 540 miliónů Kčs na zaplacení úroků z úvěrů hliníkárny během tří let a dalších 303 miliónů pro krytí záruky na cenu elektrické energie (0,03$/kWh pro rok 1992).

Bleskové rozhodnutí slovenské vlády modernizovat hliníkárnu a rozšířit výrobu hliníku je výsměchem veškerým snahám o zlepšení ekologické situace státu a je současně plivnutím do tváře zřetelným krokem proti ekonomické reformě. Hliníkáři si loni pod hrozbou stávky vynutili miliardové úvěry; nyní dosáhli toho, že úroky za ně „zatáhnou“ slovenští daňoví poplatníci a zahraniční kapitál bude přilákán státní zárukou na nízkou cenu elektřiny po dobu deseti let.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].