Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Obrátit rozjetý vlak

Funkce prokurátora byla navýsost politickým postem. Lidé, kteří ji zastávali, pracují v justici i dnes; není za ně prý náhrada. Justice tak zůstává nadále v rukou lidí, kteří se přímo či nepřímo podíleli na nespravedlnostech minulého režimu.

Funkce prokurátora byla navýsost politickým postem. Lidé, kteří ji zastávali, pracují v justici i dnes; není za ně prý náhrada. Justice tak zůstává nadále v rukou lidí, kteří se přímo či nepřímo podíleli na nespravedlnostech minulého režimu.

Například na Generální prokuratuře ČR pracuje stále jako šéf vyšetřovatelů prokuratury JUDr.Kokeš. V roce 1969 ještě sloužil jako strážmistr SNB a v období normalizace udělal kariéru. Od dob totality vydržel ve funkci i JUDr.Myslivec, šéf odboru, do jehož kompetence patřil i dozor nad Hlavou I, částí trestního zákoníku, jež obsahovala tzv. protistátní činnost. Na Obvodní prokuratuře pro Prahu 1 je zaměstnána JUDr.J.Dostálová, bývalá předsedkyně ZO KSČ na prokuratuře pro Prahu 3. A ve výčtu zarážejících jmen bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

Vědí, jak se bránit

Odchody nejvíce zkompromitovaných pracovníků GP ČSFR v podstatě ustaly nástupem JUDr.Ivana Gašparoviče. Skončily i pokusy vytvořit komisi, která by se zabývala vyšetřováním zločinů z padesátých let. Byl zakázán „Svaz státních úředníků“, jehož členové se pokoušeli očistit prokuraturu od nejhorlivějších vyznavačů normalizace. Většina řadových prokurátorů se dnes prostě bojí o poměrech na úřadu hovořit. Jeden z nich, jež si nepřeje být jmenován, to vysvětlil: „Musíme vážit každé slovo. Tady pracují právníci, kteří vědí, jak se bránit. Je velice jednoduché přijít o místo.“

Není proto vyloučeno, že se prokuratura bude snažit mařit průchod…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].