Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Lepra v Rumunsku

Rumunsko je jediným státem v Evropě, který své nemocné leprou neposílá do velkých leprosárií v tropických oblastech. Nedaleko dunajské delty, blízko města Tulcea, se nachází klidné, od světa odtržené údolí.

Rumunsko je jediným státem v Evropě, který své nemocné leprou neposílá do velkých leprosárií v tropických oblastech. Nedaleko dunajské delty, blízko města Tulcea, se nachází klidné, od světa odtržené údolí. Tichilesti Issacea je poslední leprosárium starého kontinentu. Celá vesnice vypadá jako z jiného století. Domečky natřené vápnem s truhlíky plnými květin, vedle košaté stromy, všechno má jakýsi starobylý, středověký ráz. Ostatně až do roku 1991 ve vesnici nebyl splachovací záchod. Spojení se světem obstarává koňský povoz.

V leprosáriu Tichilesti Issacea žije 52 nemocných, dva z nich tu jsou již od roku 1928, kdy byla osada založena, mnozí další ve vesnici strávili již přes půl století. Téměř všichni jsou slepí, chybějí jim končetiny, někteří přišli i o uši.

V osadě pracuje 45 zaměstnanců, z toho 5 zdravotních sester a 7 mediků. Každé ráno nemocným vyměňují obvazy a čistí jim otevřené rány. Většině nemocných se dostane i lékařského ošetření, ale nejúčinnější protilátka proti lepře - lamperene - chybí. Proti tradičním lékům získali mnozí pacienti imunitu.

Velká většina postižených leprou ještě může trochu pracovat. Na hektarové zeleninové zahradě pěstují rajčata, brambory, kukuřici a melouny. Přestárlí či nemocní se učí balit cigarety, které stejně jako zeleninu prodávají v sousedních vesnicích.

Do vesnice nepřichází mnoho návštěvníků. Cizí se jí raději vyhnou, přijíždějí pouze blízcí příbuzní, a i ti jen zřídkakdy. V lidech stále přežívají staré…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].