Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

HZDS - extrémní hnutí středu

Vladimír Mečiar se už uzdravil. Po jeho odvolání tvrdili političtí meteorologové, že se na politickou scénu nevrátí, někteří euforicky prohlašovali, že na Slovensku zvítězil liberalismus.

Vladimír Mečiar se už uzdravil. Po jeho odvolání tvrdili političtí meteorologové, že se na politickou scénu nevrátí, někteří euforicky prohlašovali, že na Slovensku zvítězil liberalismus. Avšak silný muž současné slovenské opozice pouze zajel na politické parkoviště. Jeho mýtus a charisma nebyly politickým bojem nikterak oslabeny.

Po rozpadu VPN vytvořil tandem Mečiar-Kňažko. Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS) už existuje, konkrétní program nikoliv. Tento stav může být záměrný: dokud chybí přesně formulovaný program, každý do nového seskupení promítá, co chce.

Podle slov pana Mečiara je HZDS hnutím středu. Sdružuje odboráře, technickou inteligenci, studenty a ženy v domácnosti (jak známo, Slovenky zvolily Mečiara mužem roku). Ve své neurčitelnosti je HZDS až postmoderní - téměř něco jako Slovenská národní fronta.

Mečiara jeho protivníci obviňují z demagogie, z nedostatku etiky, a tvrdí, že se řídí heslem „Čím horšie pre Slovensko, tým lepšie pre HZDS“. Kdyby se však v SNR hlasovalo tajně, poslanci podporující HZDS by měli většinu. Tato situace může snadno vést k parlamentní krizi. Hnutí zatím nepožaduje vypsání předčasných parlamentních voleb. Staví se do role kritika, který se může kdykoli proměnit v dobrodince Slovenska. (Ostatně politik s jiným programem nemůže dnes na Slovensku uspět; stačí se podívat na současnou pozici VPN.)

Je to paradoxní, ale na nových volbách nemá zájem žádná ze silných slovenských stran a hnutí. Na Slovensku se dnes…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].