Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Dobročinnosti se meze nekladou

Za mimořádné ponižování lidské důstojnosti jsem vždycky považoval vybírání na známky Solidarity. Nikdo se nikdy neobtěžoval nás informovat, s kým že to máme být solidární.

Za mimořádné ponižování lidské důstojnosti jsem vždycky považoval vybírání na známky Solidarity. Nikdo se nikdy neobtěžoval nás informovat, s kým že to máme být solidární. Tušili jsme ale, že naše podpora půjde tam, kde se probudily lidové masy. Stačil už jejich předvoj, jen když měl za sebou náš teroristický a ideologický výcvik. Naše pomoc putovala možná tam, kam odlétli východoněmečtí specialisté na převraty, nebo byla přibalena k našim československým samopalům a semtexu.

Když se v 68.roce na krátký čas připustilo, že i socialismus s lidskou tváří nemá na všechno peníze a s jeho posvátnou podstatou se nevylučuje uspořádat veřejnou sbírku, dávalo se například zlato pro republiku - kterépak zuby s ním koušou? - nebo příspěvky na SOS vesničky. O osudech zlata se mlčelo od začátku, vesničky nejdřív ztratily název, pak souhlas s dalším rozvojem (prý dokonce donutili lékaře, který je vyvolal v život, aby je „pohřbíval“). Mohl by někdo, kdo u toho byl a nelíbil se mu tento hazard s lidskou důvěrou, o tom podat sdělení?

Nový pokus o revoluci přinesl nové poryvy nezištnosti a obětavosti. Bohužel, anonymita kont povětšinou zůstala beze změny. Základní pravidla hry opravdu zodpovědné příležitostné charitativní akce jsou:

 - jednoznačně vymezit adresáta darů

 - pokud je to třeba, předem (ne až když se plní sklady nepoužitelnostmi) stanovit, co se z věcných darů nehodí

 - pravidelně (nejlépe každodenně) informovat veřejnost, jak jsou dary předávány i jak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].