Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Báječná privatizace bez kupónů

Problém, kterého se týká článek Noviny na prodej, je širší a souvisí s určitým modelovým způsobem, jímž se v průběhu posledního roku "osamostatnilo" mnoho jiných periodik.

Problém, kterého se týká článek Noviny na prodej, je širší a souvisí s určitým modelovým způsobem, jímž se v průběhu posledního roku „osamostatnilo“ mnoho jiných periodik. Mladá fronta - Mladá fronta Dnes, Expres - Český Expres, Český Expres - Středočeský expres, Večerní Praha - Večerník Praha. Jak naznačuje výčet jmen, vše se točí kolem nenápadného posunu v názvu periodika.

Všechno nové v jednom dni

Způsob osamostatnění je s menšími obměnami následující: redakce listu se chce zbavit vlivu svého zakladatele. V jeden den ukončí většina redaktorů pracovní poměr a titul přestane vycházet. Tentýž den založí titíž lidé novou akciovou společnost, která vydává noviny s lehce pozměněným názvem, tak, aby neztratila čtenáře „starého“ titulu. Nový název zaregistruje ministerstvo kultury. Nová akciová společnost uzavře nové nájemní smlouvy na tytéž místnosti, které neopustí, nové smlouvy o pronájmu zařízení, které nepřestane používat, novou smlouvu s tiskárnou, u které tiskla i předtím. K tomuto způsobu osamostatnění se poprvé uchýlila Mladá fronta - té se tak podařilo uniknout z vlivu soudruha Ulčáka a jeho Svazu mladých. Jenže s podobnými akciovkami se od té doby roztrhl pytel. O dobrém úmyslu již často nemůže být řeč a stejně tak se lze obávat politických důsledků.

Problematické je, že zmíněný postup je víceméně umožněn zákonem. Posledním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].