Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Uražení

Státní bezpečnost byla jednou z hlavních opor minulého režimu. Nelze předpokládat, že by její příslušníci po pádu tohoto režimu prostě složili zbraně a spořádaně odešli pracovat do civilních povolání.

Státní bezpečnost byla jednou z hlavních opor minulého režimu. Nelze předpokládat, že by její příslušníci po pádu tohoto režimu prostě složili zbraně a spořádaně odešli pracovat do civilních povolání.

Podle tiskového mluvčího Federálního ministra vnitra M.Fendrycha se vedení resortu zbavilo v průběhu reorganizace několika tisíc lidí. Téměř všichni se průběžně proti svému propuštění odvolávali, naprosto všichni poukazovali na svoji tzv. odbornost a nepostradatelnost ve zpravodajské službě. Dnes nechovají k ministru Langošovi a jeho náměstkům pražádnou lásku, a kdyby se do boje pustila jen desetina propuštěných, je to slušná kupa nepřátel.

Boj o vnitro

Jak konstatoval Jan Vodňanský v LN, mezi starým a novým ministerstvem vnitra probíhá evidentní boj. Jestli Státní bezpečnost ovládala nějakou činnost dokonale, bylo to rozšiřování polopravd a lží. Tohoto umění využívá i nyní: pouští do světa fámy o zaručených agentech mezi současnou nejvyšší politickou reprezentací, o spojení Charty 77 s bývalou komunistickou smetánkou apod.; i publikované diskrétní podrobnosti ze života představitelů FMV nesou nepřehlédnutelný rukopis pracovníků StB.

K útokům na FMV se připojil i tisk. Nepřekvapuje to u Špíglu, který je podezříván z velmi úzké spolupráce s bývalými příslušníky StB, dá se to pochopit i u Lidové demokracie, listu strany bývalého ministra Sachra. Překvapující je však postup Mladé fronty Dnes.

Interpelace

Jedním z vrcholů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].