Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Všechen lid Moravy a Slezska

Ten, kdo by záležitosti Moravy sledoval pouze prostřednictvím masmédií, mohl by podlehnout představě, že v prostoru mezi Znojmem, Karvinou, Jihlavou a Uherským Brodem žije jednolitá pospolitost, že lidé v tomto prostoru mají shodné názory na státoprávní uspořádání a že jako jeden muž podporují své reprezentanty.

Ten, kdo by záležitosti Moravy sledoval pouze prostřednictvím masmédií, mohl by podlehnout představě, že v prostoru mezi Znojmem, Karvinou, Jihlavou a Uherským Brodem žije jednolitá pospolitost, že lidé v tomto prostoru mají shodné názory na státoprávní uspořádání a že jako jeden muž podporují své reprezentanty. K této představě by ho mohla svést frekvence adjektiva „moravský“ (moravská otázka, moravská samospráva, svébytnost, moravský národ atd.) a obrovská publicita, s níž jsou ve sdělovacích prostředcích prezentována shromáždění strany HSD-SMS, která se často vydává za hlavního mluvčího zájmů „moravského a slezského lidu“.

Většina lidí (zvláště v Čechách) si ani neuvědomuje, jak velké jsou rozdíly v politických postojích obyvatel různých regionů Moravy a Slezska. Neškodí uvědomit si, že politické strany a hnutí, které mají „Moravu“ ve svém programu, měly možnost získat podporu ve volbách. Volební výsledky jsou nejreprezentativnějším průzkumem veřejného mínění; a už pouhé zakreslení volebních výsledků do mapy může představovat poměrně objektivní (třebaže generalizovaný a zprostředkovaný) pohled na názory lidí v různých regionech. Rozhodně objektivnější, než můžeme získat z demonstrací a z rozhovorů s několika představiteli politických stran či hnutí.

Z tabulky je patrná jasná převaha čtyř nejúspěšnějších politických stran a hnutí. Kandidáti OF, ČSL, KSČ a HSD-SMS získali dohromady 77.8% hlasů. Daleko zajímavější než celkové výsledky jsou však regionální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].