Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Pro všechny příští diktatury

Tento týden má plénum federálního parlamentu projednávat návrh usnesení, které zásadně hodnotí léta předchozí totalitní vlády. Autorem textu je poslanec PAVEL BRATINKA (ODA).

Tento týden má plénum federálního parlamentu projednávat návrh usnesení, které zásadně hodnotí léta předchozí totalitní vlády. Autorem textu je poslanec PAVEL BRATINKA (ODA). Přestože jde o věc mimořádného významu, FS už diskusi nad návrhem několikrát odložilo, naposledy v pátek 17.5. Vzhledem k tomu, že i tentokrát je projednávání ohroženo „návalem práce“ (zákon o půdě, zákon o odpadech), začíná být jasné, že určitá část poslanců FS považuje Bratinkovu iniciativu za nevhodnou nebo přinejmenším okrajovou záležitost. P.Bratinka nám k návrhu poskytl následující rozhovor.

Pane poslanče, s návrhem, aby se parlament vyjádřil k éře komunistické diktatury, jste vystoupil už 5.října loňského roku. Jakého ohlasu se vaší výzvě dostalo?

Federální shromáždění mne vyzvalo, abych vypracoval návrh usnesení, kterým by se to období hodnotilo, a po projednání v klubech a výborech aby se předložilo plénu. Protože parlament měl spousty práce s kompetencemi a dalšími zákony, nebyl na to jaksi psychický čas, takže se to protáhlo až do února, kdy jsem návrh vypracoval a dal do klubů. Ty potom jmenovaly své zástupce, kteří měli být přítomni poslední redakční úpravě. Výsledkem je tisk 525.

Znamená to tedy, že všechny kluby se zněním souhlasí?

Jediný spor se týkal doušky, že by usnesení mělo být součástí právního řádu. To v klubech neprošlo. Domnívám se, že je velmi důležité, aby to součástí právního řádu bylo. Aspoň jako preambule ke…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].