Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Podnikání a úplatky

Jednou z nejzávažnějších překážek, se kterými se setkávají začínající podnikatelé, je shánění různých povolení a uzavírání smluv, s nimiž mají co činit úředníci státní správy. Aby žadatel dostal na smlouvu patřičné razítko, musí kromě ztraceného času a nervů někdy složit do rukou úředníků řádově až desetitisícové částky. Třeba tak, jak se to stalo v následujícím případě.

Jednou z nejzávažnějších překážek, se kterými se setkávají začínající podnikatelé, je shánění různých povolení a uzavírání smluv, s nimiž mají co činit úředníci státní správy. Aby žadatel dostal na smlouvu patřičné razítko, musí kromě ztraceného času a nervů někdy složit do rukou úředníků řádově až desetitisícové částky. Třeba tak, jak se to stalo v následujícím případě.

Falešná smlouva

Firma IBP Praha, s.r.o., vznikla na počátku tohoto roku. Je to podnik, který se chce zabývat poradenskou a zprostředkovatelskou činností, dovozem počítačového příslušenství a zdravotnických potřeb a exportem skla. Do podnikového rejstříku se může zaregistrovat až v okamžiku, kdy dostane povolení obecního úřadu v místě, kde bude sídlit. Znamená to koupit v aukci místnost pro kancelář, nebo si pronajmout od obce nebytové prostory.

Zástupkyně firmy paní Ivana Lachmanová dostala při jednom pracovním jednání tip na malý nebytový prostor v Koněvově ulici. Firma vstoupila koncem dubna 1991 do jednání s OPBH Praha 3. Odpovědní úředníci bytového podniku byli velmi ochotní a vstřícní; už za deset dnů, 8.května, byla sepsána smlouva o pronájmu.

V celé věci vězel jediný háček. Úředníci z „byťáku“ - pan Švimberský a pan Hvězda - upozornili zástupce firmy IBP, že to nebude zcela zdarma. Vyřízení potřebných formalit kolem smlouvy jim údajně přinese režii ve výši šedesáti tisíc korun. Sumu si přáli mít zaplacenu do pondělí 13.května, samozřejmě bez jakékoli faktury. Až…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].