Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Adieu OF

Bouřlivý rozpad Veřejnosti proti násilí zastínil poslední fázi štěpení Občanského fóra. Mezi nově vzniklé Občanské hnutí (OH) a Občanskou demokratickou stranu (ODS) se vklínily Občanská demokratická aliance a Klub angažovaných nestraníků (ODA-KAN).

Bouřlivý rozpad Veřejnosti proti násilí zastínil poslední fázi štěpení Občanského fóra. Mezi nově vzniklé Občanské hnutí (OH) a Občanskou demokratickou stranu (ODS) se vklínily Občanská demokratická aliance a Klub angažovaných nestraníků (ODA-KAN). Část Liberálního klubu přešla za pokřiku novinářů do Sociální demokracie. Všechno začalo v parlamentu vznikem Meziparlamentního klubu demokratické pravice a všechno v něm také skončilo vytvořením čtyř oddělených poslaneckých klubů. Pravidelné tiskové konference se staly veřejným kolbištěm pro testování vzájemného poměru sil. Ve vzduchu je rekonstrukce vlád a předsednictva parlamentu. Výzkumy upozorňují na pokles autority demokratických institucí. Pana Sládka chodí poslouchat čím dál tím víc lidí.

Pro lidi, kteří politiku sledují jen příležitostně, představovalo rozštěpení OF nepřehledný sled náznaků, šarvátek a dohadování. Pro politicky angažované osoby to byla naopak doba lámání chleba. Museli se rozhodnout pro nějaké politické uskupení, museli zvažovat, která strana či hnutí má větší šance v příštích volbách. Politiku nedělají andělé, ale „povolaní“ lidé, kteří chtě nechtě vnášejí do hry i své vlastní zájmy. Ty však OF nerozbily. OF se nemohlo udržet pohromadě, jestliže každé hlasování v parlamentech ukazovalo, že hnutí tvoří lidé s protikladnými názory.

Dialektická lehkost

Když místopředseda vlády Rychetský na předposledním sněmu OF prohlásil, že pravicově stylizovaný program Cesty k prosperitě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].