Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

OF - konec nebo začátek

Zažili jsme v posledních měsících rozpad mnoha opor minulých let, a to navzdory velkým rizikům, které s tím byly spojeny. Rozpadl se trh RVHP, ačkoli zajišťoval odbyt našeho jinak těžko prodejného zboží a přísun jinak těžko získatelných surovin a energií.

Zažili jsme v posledních měsících rozpad mnoha opor minulých let, a to navzdory velkým rizikům, které s tím byly spojeny. Rozpadl se trh RVHP, ačkoli zajišťoval odbyt našeho jinak těžko prodejného zboží a přísun jinak těžko získatelných surovin a energií. Prakticky se rozpadla Varšavská smlouva přesto, že se zdála reformovatelná do stavebního kamene nového evropského bezpečnostního systému - stojíme dnes izolovaně, bez potřebného bezpečnostního zázemí, tváří v tvář valící se vlně nestability, hladu, chaosu a násilí z rozpadajícího se impéria.

Posuzováno a popisováno z vnějšku, není již hlavní otázkou, adresovanou středoevropskému regionu, množství času, potřebného k tomu, abychom vybudovali pevné a prosperující demokracie, ale to, zda vůbec dokážeme odolat rostoucímu vnitřnímu a vnějšímu chaosu, ve kterém by se celý region - na dosah od evropských břehů - sesul do bažin bezejmenosti zvaných „Východ“.

A právě za těchto okolností se objevila krize identity Občanského fóra - prvé instituce, kterou jsme „nezdědili“, ale vytvořili. Zprvu jako platformu protikomunistických sil, posléze jako konstruktivní politickou sílu a programovou platformu hospodářské a systémové transformace.

Spor dvou koncepcí?

Volba Václava Klause do čela OF přišla v době, kdy hnutí ztratilo orientaci i dynamiku. Václav Klaus změnil směr o devadesát stupňů. Začal OF směrovat k vertikálně hierarchizované a organizované straně, stojící na profesionálním aparátu, na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].