Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Ion Iliescu a český rok 1968

Dnes, kdy se zájem zahraniční veřejnosti často obrací k protestním akcím rumunských studentů, uveřejnil prestižní temešvárský list Timisoara svědectví bývalého posluchače právnické fakulty v Bukurešti pana Gheorghe Avrama.

Dnes, kdy se zájem zahraniční veřejnosti často obrací k protestním akcím rumunských studentů, uveřejnil prestižní temešvárský list Timisoara svědectví bývalého posluchače právnické fakulty v Bukurešti pana Gheorghe Avrama. Toto svědectví není pro čtenáře českého tisku bez zajímavosti.

Rok 1968, který byl pro studenty především rokem studentského vystoupení v západní Evropě a vojenské okupace Československa, končil na bukurešťských vysokých školách v napjatém ovzduší. 24.prosince byla na právnické fakultě provedena prezence v posluchárnách obzvlášť důsledně, studenty pověřené tímto úkolem provázeli příslušníci Securitate. Odpoledne rostlo napětí v kolejích a postupně se vytvořil zástup demonstrantů, kteří se vydali do středu města zpívat koledy. Tam se demonstrace, která měla zatím spíš náboženský charakter, změnila v demonstraci politickou: studenti se vydali k sovětskému velvyslanectví, aby tam protestovali proti okupaci Československa. Když se jim na nábřeží Dimbovity v dalším pochodu pokusilo zabránit několik stranických aktivistů, studenti je s pravým jižním temperamentem shodili do řeky. Před sovětským velvyslanectvím, kde studenti provolávali „Rusové ven z Československa!“, zasáhla policie gumovými obušky a některé účastníky demonstrace zatkla.

Druhý den byli posluchači práv svoláni do jedné z aul fakulty, kde k nim promluvil první tajemník Komunistického svazu mládeže a ministr pro záležitosti mládeže Ion Iliescu. Podle svědectví pana Avrama…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].