Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Dopisy od našich čtenářů.

Jaké zlo vypukne zítra?

Prohlášení Hnutí za občanskou svobodu k případu Viktora Bačíka

V noci z 30.září na 1.října loňského roku byl v cele ruzyňské věznice utýrán třemi mladistvými sadisty patnáctiletý Viktor Bačík. Jeho utrpení trvalo celé dlouhé dny a okolnosti jeho umírání jsou tak strašlivé, že se snad i otrlé ruzyňské zdi rozplakaly. A byla to zároveň smrt zoufale zbytečná, pod níž se podepsali rukou společnou a nerozdílnou prokurátor, vyšetřovatel a obhájce, kteří svým tupým ouřadováním vsadili tohoto kloučka do jámy lvové a ponechali ho tam bez pomoci. K těmto třem je ovšem nutné přičíst ty příslušníky SNV, kteří měli Bačíkovu celu na starosti a kteří si zřejmě výzvu k větší lidskosti vysvětlují jako pokyn, aby okázale zanedbávali základní povinnosti dozoru.

Příběh V.Bačíka vylíčily dosti podrobně časopisy Reflex a Respekt a my jej zde nechceme rozvádět. Udivuje nás však a šokuje, že k této události, která je z mravního hlediska mnohem závažnější než desítky jalových sporů, jež spolu vášnivě vedeme, nezaujal nikdo z poslanců, ministrů a vůbec politiků žádné stanovisko. Neboť přejdeme-li přes Bačíkovu mučednickou smrt rychle k dennímu pořádku, nestane-li se pro nás mementem, jaké zlo vypukne zítra, pozítří? Je-li možné to, co se stalo rok po naší revoluci v Ruzyni, je stále možné všechno.

Obracíme se proto k naší veřejnosti i k zastupitelským sborům, abychom se alespoň dodatečně zastali umučeného chlapce, aby se za jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].