Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Dálná Arábie je blízko

S Egyptem obchodujeme od roku 1956, kdy se Československo začalo podílet na plánu rozvoje egyptského průmyslu a zároveň se rozběhl náš vývoz zbraní. Ještě v roce 1986 jsme poskytli Egyptu úvěr ve výši 170 mil.USD.

S Egyptem obchodujeme od roku 1956, kdy se Československo začalo podílet na plánu rozvoje egyptského průmyslu a zároveň se rozběhl náš vývoz zbraní. Ještě v roce 1986 jsme poskytli Egyptu úvěr ve výši 170 mil.USD. Naše podniky stavěly cukrovary, elektrárny, rafinerie, úpravny vody a další civilizační nezbytnosti. Pod názvem „strojírenská zařízení“, či ještě lépe „speciál“, šlo ovšem také o zbraně. Prozradil to na tiskové konferenci v Káhiře ministr Dienstbier. Snad tím chtěl naznačit, že jde o konkrétní fakta, že skončila doba humanistických výlevů a zároveň špinavých machinací.

Naše diplomatické styky s Egyptem byly poprvé zaznamenány ve 13.století. Král Přemysl Otakar II. poslal egyptskému panovníkovi pozdravný list, klenoty a bobří kůže. Sám by rád získal paži nebo prst svaté Kateřiny. Od těch dob nabyl náš zahraniční obchod trochu jiné podoby. Relikviáře moderních vládců se nedoplňují. Teď jde o naftu, letadla, tanky, kuličková ložiska a kuchyňské pánve.

Na západních trzích se náš zahraniční obchod nijak výrazněji neprosadil a hned tak neprosadí. O to zajímavější jsou jiné oblasti. Sám Egypt se zdá být klíčem k ostatním arabským státům severní Afriky. Přestože egyptské hospodářství stále balancuje na prahu krachu, je tento stát v arabském světě jedním z nejvýznamnějších. A vše nasvědčuje tomu, že naše vzájemné vztahy by především v ekonomické oblasti mohly být oboustranně prospěšné. S Egyptem udržujeme tradičně přátelské styky. Prezident Václav Havel…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].