Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Albánie na rozcestí

Po celý uplynulý rok přicházely z Albánie signály stupňující se nespokojenosti - informace o demonstracích a pokračujících útěcích ze země. Ačkoliv režim nadále tvrdě potíral jakýkoli odpor, přece jen bylo jasné, že Ramiz Alia již nekráčí slepě ve šlépějích svého předchůdce Envera Hodži.

Po celý uplynulý rok přicházely z Albánie signály stupňující se nespokojenosti - informace o demonstracích a pokračujících útěcích ze země. Ačkoliv režim nadále tvrdě potíral jakýkoli odpor, přece jen bylo jasné, že Ramiz Alia již nekráčí slepě ve šlépějích svého předchůdce Envera Hodži. Hovořilo se o něm jako o „reformátorovi“, který je však vystaven tlaku mocných zastánců tvrdé linie, v čele s vdovou po Enveru Hoxhovi Nexhmijí.

Alia sice proklamoval, že změny ve východoevropských státech nijak neovlivní albánskou politiku a že na „trvalém posilování komunistické strany nezávisí jen budoucnost socialismu, ale také svoboda a nezávislost Albánie“, nicméně určité reformy začal opatrně zavádět, nebo je alespoň vyhlašovat. Loni v dubnu režim oznámil sérii hospodářských opatření, znovuzřízení ministerstva spravedlnosti a obnovení advokátní činnosti jako krok k „demokratizaci země“. O několik dní později úřady oficiálně zavedly „svobodu cestování“, neboť údajně „každý občan získal právo na pas a cestování do ciziny“, na podzim Alia oznámil volební reformu s tím, že napříště by mohli kandidovat i „nezávislí kandidáti“. Věřící v „první ateistické zemi světa“ se měli konečně dočkat práva na vyznání a vykonávání náboženských obřadů.

Albánie, která jako jediný evropský stát není signatářem Závěrečného aktu KBSE, projevila zájem o účast v helsinském procesu. Tváří v tvář kritické hospodářské situaci nejchudší evropské země dal Alia najevo, že by rád Albánii vyvedl z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].