Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Proti soukromníkům stojí mafie

Vystoupení ministra zemědělství B.Kubáta před poslanci ČNR, 7.5.1991.

Resort zemědělství jsem přebíral po komunistických předchůdcích, prorostlý nomenklaturními kádry StB a plný pracovníků s velmi špatnou pověstí. Ihned jsem zahájil personální a organizační změny jak v úřadě, tak na okresech. Přímo z ministerstva odešlo kolem stovky lidí. Bylo zrušeno 63 okresních zemědělských správ, které nahradilo 29 regionů. Z původních ředitelů zbyl jeden. Pak následovaly změny ve vedení podniků a státních statků.

Akce přirozeně vyvolaly reakce: nejprve se v tisku objevila různá prohlášení o mé nekompetentnosti a diletantství. Nepomohlo to a bylo tedy nutné přitvrdit. Hledaly se argumenty. Že na ministerstvu nemáme koncepci, že nevíme, co chceme.

Tady bych chtěl zdůraznit otázku, která byla a je nejvážnější: cenové šoky, které tvrdě dopadly na zemědělské podniky, mají svůj původ nejen v trhu, ale i v chování navazujících sfér. Monopolní struktura zemědělského okolí, tj. dodavatelských a odběratelských odvětví, obchodu, služeb a financí způsobila, že zemědělské podniky viděly svou situaci naprosto bezvýchodně. Proto bylo nutné dát přednost konkrétním opatřením k řešení situace před dlouhodobějším programem.

Přesto se samozřejmě nezastavily práce na zpracování agrárního programu jako základního dokumentu dlouhodobé strategie vývoje odvětví. Dne 16.2.91 jsme s kolektivem náměstků předložili a vysvětlili svůj program panu premiérovi a panu místopředsedovi Vlasákovi. Dokázali jsme, že koncepci máme. Ovšem pro ty, kteří tvrdili, že ji nemáme,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].