Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Pokles americké prestiže

Izraelský a americký tisk rozpačitě píší, že návštěvy amerického ministra zahraničních věcí Jamese Bakera na Blízkém východě nepřinesly téměř žádné výsledky.

Izraelský a americký tisk rozpačitě píší, že návštěvy amerického ministra zahraničních věcí Jamese Bakera na Blízkém východě nepřinesly téměř žádné výsledky. Nálada není dobrá, u Bakera také proto, že svou poslední, čtvrtou návštěvu Jeruzaléma musel náhle přerušit pro úmrtí matky. Okamžitě odletěl domů, neví se, zda se vůbec vrátí, ale prý se této patové situace má nyní ujmout sám prezident Bush, aby udržel „mírové momentum“ naživu.

Jak vypadá situace dnes?

Saúdské zdráhání

Bakerovi se nepodařilo přesvědčit Asada, prezidenta syrského policejního státu, aby se sešel s premiérem Šamirem, reprezentantem jediného demokratického státu na Blízkém východě. Oba státníci by tak mohli přímým jednáním vyřešit problémy tak, aby z toho měly užitek obě strany.

Saúdská Arábie, kterou ne tak dávno zachránilo 540.000 amerických vojáků od úplného zpustošení - podobně jako v Kuvajtu - naprosto odmítla účast na jakýchkoliv mírových jednáních. Ministři saúdského panovníka Fahda - v této polofeudální zemi obrovské rozlohy, ale s pouhými 12 milióny obyvatel - patří do královské rodiny 7.000 princů. Sice neustále zdůrazňují, že přišel čas ukončit konflikt s Izraelem, ale váhu svého bohatství, nafty i svou geografickou polohu nestaví do služeb míru. Mohli by to udělat bez přílišného úsilí: stačilo by pohrozit, že by zastavili financování po zuby ozbrojené Sýrie (neudělali to zřejmě z obav ze saúdských fundamentalistů), dále nátlakem na jordánského krále Husajna,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].