Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bolševismus bez pověr a iluzí

Dne 7.5. ve 21,50 hod. vysílala Čs.televize na 1.programu besedu na téma "debolševizace". Mimo jiné se jí zúčastnil i poslanec za KSČS Michal Kraus.

Dne 7.5. ve 21,50 hod. vysílala Čs.televize na 1.programu besedu na téma „debolševizace“. Mimo jiné se jí zúčastnil i poslanec za KSČS Michal Kraus. Obhajoval, jak jinak, politiku své strany a vytýkal předsedovi KANu p.Dvořákovi mj. to, že odsuzuje komunisty paušálně, což si oni jistě nezaslouží. Prý je nutná historická analýza činnosti komunistické strany.

Domyslíme-li slova poslance M.Krause do konce, udělala poválečná Společnost národů zřejmě velkou chybu, když paušálně odsoudila nacismus a fašismus (většina států světa zakázala šíření těchto myšlenek a v SRN navíc v poválečných letech prováděli důslednou denacifikaci). Tedy mi jistě dáte za pravdu, soudruhu Krausi, že pokud se bolševismus nemá posuzovat paušálně, nebylo správné paušálně posuzovat ani nacisty. Vždyť i mezi nimi by se jistě našly světlé výjimky. A naopak, poněvadž byl po právu odsouzen nacismus, měl být stejně odsouzen i stejně zrůdný, ba možná v lecčems i mnohem horší bolševismus. Vždyť v SSSR, ale i u nás, mají bolševici na svědomí zvěrstva a bestiality, před kterými by zbledl mnohý gestapák.

Soudruh poslanec se podivil, že se občané nejen této země komunistů bojí. Ale tady přece není údiv na místě! Nevím, v kolika zemích světa jsou komunistické strany. Vím však bezpečně, že tam, kde komunisté byli či dosud jsou u moci, mohou kromě vynikající propagandy nabídnout jen násilí, politické vraždy, kult vládnoucích „lidí zvláštního ražení“, nesvobodu, plné kriminály, koncentrační tábory a k tomu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].