Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Terorista s řádem Rudé hvězdy

Vy jste náš kapitán, co přidal blankytu do křídel míru, zpíval v roce 1975 Josef Laufer ve slavné písni opěvující Pavla Minaříka, právě se navrátivšího ze SRN, kde pracoval jako agent I.správy Státní bezpečnosti (rozvědka).

Vy jste náš kapitán, co přidal blankytu do křídel míru, zpíval v roce 1975 Josef Laufer ve slavné písni opěvující Pavla Minaříka, právě se navrátivšího ze SRN, kde pracoval jako agent I.správy Státní bezpečnosti (rozvědka). Ve čtvrtek 25.4.1991 byl tento hrdina totalitní společnosti vzat do vazby na základě obvinění z návodu k přípravě teroristického útoku na československé oddělení rádia Svobodná Evropa v roce 1974.

Agent Ulyxes

P.Minařík byl Státní bezpečností naverbován jako tajný spolupracovník (krycí jméno Ulyxes) už v roce 1967, kdy působil jako redaktor v brněnském rozhlasu. Na jaře roku 1968 prodělal speciální zpravodajský výcvik, a protože StB věděla, že rádio SE hledá mladé lidi se zkušenostmi s rozhlasovou prací, dostal v září rozkaz „emigrovat“. Koncem roku začal pracovat ve Svobodné Evropě.

Ze západního Německa předával Státní bezpečnosti materiály týkající se činnosti emigrantských organizací a práce v SE. Rozvědku zajímalo vše - intimní styky, kdo se kdy opil, co se dělo na různých večírcích. S jediným účelem - najít na dotyčné dostatek kompromitujícího materiálu k eventuálnímu vydírání. Minařík předal rozvědce stovky takových zpráv; pozoruhodné je, že se jimi zabývala na svých setkáních generalita rozvědek celého východního bloku.

Agent Minařík pracoval na tzv. ideovém základě a byl hodnocen velmi vysoce - svědomitý, spolehlivý, oddaný. Odpovídaly tomu i finanční sumy poukazované na jeho české i německé konto. Věc u…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].