Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Poslanci a presumpce neviny

Mnozí občané a parlamentáři se stále ještě obávají, zda se FS přece jen nedopustilo něčeho nezákonného zveřejněním jmen poslanců, jímž se prokázala registrace ve spisech StB.

Mnozí občané a parlamentáři se stále ještě obávají, zda se FS přece jen nedopustilo něčeho nezákonného zveřejněním jmen poslanců, jímž se prokázala registrace ve spisech StB. Zda komise neporušila zákon, když dva z nich zveřejnila i přes výnos městského soudu, že tak učinit nesmí. A zda se přece jen neměla dodržovat zásada presumpce neviny.

Takové obavy jsou neopodstatněné a jsou důsledkem zmateného zaměňování pojmů. Poslanci totiž nejsou obžalováni ze žádného zločinu či přečinu podle existujících zákonů, který by se jim musel dokazovat a za který by mohli být trestáni. Je pouze zpochybňována jejich způsobilost spolehlivě vykonávat povolání demokratického poslance. Nikterak to neohrožuje jejich jiná občanská práva na profesionální kariéru v jakémkoli jiném povolání, pro které by způsobilí byli. Do povolání poslanců parlamentu se dostali jen díky tomu, že jejich strany a voliči před volbami neměli důvod se domnívat, že volí osoby, které jsou svou minulou a tudíž možná i nynější a budoucí činností pro toto povolání nezpůsobilé. Teď takový důvod mají a to samotné stačí k tomu, aby je odvolali.

Jejich nezpůsobilost

Presumpce neviny v takovém případě nehraje žádnou úlohu. V demokratické politice nemusejí voliči či jejich zvolení zástupci žádnému politikovi dokazovat nezpůsobilost, nýbrž politik musí dokázat způsobilost. Parlamentní většinové vyslovení nedůvěry stačí na to, aby padla třeba i celá vláda, a to s okamžitou platností a bez odvolání.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].