Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Počátky trhu v bývalé NDR

Je jisté, že přeměnit socialistické hospodářství na kvetoucí tržní ekonomiku je za několik měsíců od sjednocení i s dostatečným kapitálem z mnoha důvodů naprosto vyloučeno.

Je jisté, že přeměnit socialistické hospodářství na kvetoucí tržní ekonomiku je za několik měsíců od sjednocení i s dostatečným kapitálem z mnoha důvodů naprosto vyloučeno. Nové země Spolkové republiky Německo však mají solidní střednědobé možnosti rychlého ekonomického růstu. Vytvoření nové materiální struktury pro zaměstnanost, vybudování nových závodů, to vše bude ovšem logicky trvat déle než stržení starých.

Pro tuto přechodnou dobu předpovídá „Gutachten der fünf Weissen“ (posudek pěti vedoucích ekonomů z různých ústavů a vysokých škol SRN) jen do konce roku 1991 vzestup počtu nezaměstnaných ve východní části Německa na 1,7 miliónu a asi 2 milióny pracovníků se zkrácenou pracovní dobou. Je nutno zrušit zastaralé závody, sortimentem nesmyslně vázané na SSSR a RVHP, jejichž produktivita (při stejném počtu zaměstnanců) tvoří pouhou desetinu produktivity v západní části státu. Polorozpadlé budovy a opotřebované, zastaralé stroje nelze modernizovat ani při dostatku finančních prostředků. Pracovníci těchto podniků byli prakticky nezaměstnaní již před sjednocením. Nikdo jim to však neřekl, a co je horší, nevěděli to ani - dnes žasnoucí - politici a ekonomové SRN. Je neuvěřitelné, s jakou naivitou polykali zfalšované statistiky socialistické ekonomie. „Struktury“ ovšem stále tvrdí, že chyba nebyla v systému, ale v lidech.

Pondělní demonstrace

Demonstrace za zachování pracovních míst, vedené odbory a sociálními demokraty (SPD), i nesmyslné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].