Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kyvadlo se vrací

"Dnes nejsme moc pyšní na to, čemu se říká švédský model. Nefunguje, jak by měl, nedává, co sliboval, je příliš neefektivní a jedinci poskytuje malou možnost výběru," říká Hans Bergström, hlavní komentátor deníku Dagens Nyheter.

„Dnes nejsme moc pyšní na to, čemu se říká švédský model. Nefunguje, jak by měl, nedává, co sliboval, je příliš neefektivní a jedinci poskytuje malou možnost výběru,“ říká Hans Bergström, hlavní komentátor deníku Dagens Nyheter. Na podzim budou volby, které možná přinesou na zatím až neuvěřitelně stálé scéně obrat. „Až do voleb se nebude diskutovat o tom, jak současný systém zachovat, ale jak ho změnit,“ soudí politolog prof.Hadenius. „I přesto však ve švédské společnosti stále existuje hluboký konsensus,“ dodává.

Solidní standard

Jak vypadá země, v které dnes hlodá červ nedůvěry a klíčí zárodek ještě nespecifikovaných změn? Tak, jak si ji většina lidí asi představuje: solidní, klidná, uspořádaná. Kvalitní výrobky, velký důraz na zdravý život, rozsáhlá péče o staré, nemocné a děti. Kdekdo studuje, včetně penzistů, většina lidí čte dvoje noviny denně: tento osmimiliónový národ vydává 120 deníků. Všude nová architektura, nápadně sice připomíná východoevropský socialismus, je však dobře udržovaná, všechno funguje. Ve Stockholmu není na zdech téměř vidět sprayové nápisy, na rozdíl od evropských velkoměst nikde jediný žebrák. Na první pohled západní Evropa se vším všudy, jen klidnější a víc šitá na míru jedince. Jako taxi tu jezdí snad jen luxusní saaby, volva a mercedesy, řidiči mají na palubní desce veškerou existující elektroniku.

Opačná strana mince: vysoký životní standart, který hodně stojí. Jak na něj vzít a nezardousit přitom hospodářství…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].