Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Chybí školní inspekce

Občas se dozvídáme o školách, kde učitelé nebo rodiče nebo představitelé obce chtějí odvolat (podle jejich názoru neschopného) ředitele.

Občas se dozvídáme o školách, kde učitelé nebo rodiče nebo představitelé obce chtějí odvolat (podle jejich názoru neschopného) ředitele. Není to ale vůbec jednoduché. Jeden takový případ, kdy o odvolání usiluje skupina učitelů, si stručně popišme.

Na Střední odborné učiliště společného stravování v Praze 10 v září nastoupil nový ředitel Petr Marek. V minulosti již ve vedoucí funkci na jiném učilišti pracoval, ve školním roce 89/90 na žádné škole nepůsobil. Ředitelem SOU společného stravování se stal po vítězství v konkursu. Velmi záhy se proti němu utvořila opozice (i těch učitelů, kteří pro něj původně hlasovali), a to hlavně z těchto důvodů: Nový ředitel se obklopuje bývalými funkcionáři. Po listopadu nejdříve odešli zdiskreditovaní lidé, ale ředitel tam přitáhl jiné. Jako zástupce si přivedl dr.Kadlece, který ve stejné funkci na jiné škole nedostal důvěru a musel odejít. Škola nemá internát, přesto tam byl přijat zástupce se šesti vychovateli pro mimoškolní činnost. Předtím ztratili místa při reorganizaci a rušení středisek praktického vyučování, a jsou tedy zaměstnavateli zavázaní. V listopadu 1990 došlo k vynucenému odstoupení výboru odborů (prý nereprezentoval novou členskou základnu). Dvacet osm učitelů na protest vytvořilo vlastní odborovou organizaci. Byli vystaveni nátlaku, vyhrožování, skandalizování, obviňováni ze zpronevěry peněz. Jsou to hlavně oni, kdo nyní dostávají výpovědi. Propouštět se na škole musí - bude se snižovat počet žáků. Učitelské…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].