Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

To strašné slovo kapitalismus

Maďarský politolog a filozof Gáspár Miklós Tamás o novém populismu, nacionalismu a perspektivách střední Evropy

Gáspár Miklós Tamás se narodil roku 1948 v sedmihradské Kluži. Ve svých třiceti letech Rumunsko opustil a do roku 1982 učil na filozofické fakultě Univerzity ELTE v Budapešti, odkud byl vyhozen z politických důvodů. Stal se jedním z předních představitelů maďarské opozice. V současné době je poslancem maďarského parlamentu za Svaz svobodných demokratů a zároveň předsedou Maďarské filozofické společnosti.

Ve státech východní Evropy se v poslední době hodně mluví o novém populismu. V bývalé NDR má spíše sociální charakter, v Polsku křesťansko-nacionální, v Rusku a v Rumunsku pravoslavně-nacionální atd. Jak je tomu v Maďarsku?

Myslím si, že v Maďarsku existuje v takové podobě jako nikde jinde ve východní Evropě. Já bych jej charakterizoval jako populismus americký, populismus západního typu, což byl v našem regionu zatím zcela neznámý jev a například v Rusku se s ním nesetkáme. V Maďarsku je tato linie reprezentována FIDESZem, ale i jinými kruhy inteligence. Dalo by se říci, že jeho cíle jsou liberální. Naproti tomu jeho vyznavači zastávají názor, že diskuse o politice, ideologii a morálce nejsou nutné, a domnívají se, že pouze s odborností a odbornými vědomostmi lze na jednu otázku najít právě jedinou možnou odpověď. Podle nich je to postoj pragmatický, podle mne je to postoj utopistický, neboť na jednu otázku samozřejmě vždy existuje více odpovědí. V každém případě je tento postup nyní v Maďarsku neobyčejně populární, neboť nespokojenost s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].