Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Rychetský ad Senjuk

Poslanec FS Rostislav Senjuk se 2.dubna vyjádřil v tom smyslu, že chce požádat své kolegy, aby ho podpořili v požadavku na vyslovení nedůvěry místopředsedovi federální vlády P.Rychetskému.

Poslanec FS Rostislav Senjuk se 2.dubna vyjádřil v tom smyslu, že chce požádat své kolegy, aby ho podpořili v požadavku na vyslovení nedůvěry místopředsedovi federální vlády P.Rychetskému. Poslanec Daniel Kroupa se Senjukovým postupem nesouhlasil, ale ke kritice vicepremiéra se připojil - mj. v souvislosti s návrhem zákona o referendu a rozšíření pravomocí prezidenta. (O tom viz Respekt č.15.)

JUDr. Pavel Rychetský se k uvedeným výtkám vyjádřil:"Poslanec Senjuk byl autorem většiny pozměňovacích návrhů k vládnímu návrhu zákona o mimosoudních rehabilitacích. Mimo jiné požadoval, aby okruh tzv. oprávněných osob byl rozšířen i na ‚právnické osoby složené z osob fyzických‘. Takový termín náš právní řád nezná (a neznal ani před únorem 1948). Proto federální vláda koncipovala uvedenou normu výlučně pro restituci vlastnictví fyzických osob a nikoli různých spolků, obchodních společností apod. Žádný z členů vlády neměl mandát tuto zásadu porušit.

Při hledání oboustranně přijatelného východiska poslanec Senjuk svůj návrh zpřesnil: aby byly vráceny nemovitosti těm občanům, kteří nemovitosti vložili do obchodních společností, aniž by na ně převedly vlastnictví. Pro takové případy však nebylo třeba zákon měnit - pokud byl v pozemkových knihách občan zapsán jako vlastník, restituce se na něj vztahuje.

Absurdní je tvrzení pana Senjuka, že z titulu své…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].