Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Prodá se tank zn.: „spěchá”

Poté, co byla v ČSFR zastavena tzv. speciální výroba (krásný totalitní eufemismus pro zbrojní průmysl), snížil se objem produkce zbrojovek jen do konce minulého roku o více než 50% (z 19 mld. na 9 mld.).

Poté, co byla v ČSFR zastavena tzv. speciální výroba (krásný totalitní eufemismus pro zbrojní průmysl), snížil se objem produkce zbrojovek jen do konce minulého roku o více než 50% (z 19 mld. na 9 mld.). Tak velký pokles nelze v krátkém časovém intervalu nahradit. Zvláště když po rozpadu RVHP vznikl úplný chaos.

Zatímco v Čechách je jasné jen málokomu, v čem vlastně spočívá podstata konverze zbrojní výroby, na Slovensku vidí problém jednoznačně. Není divu. Je zde soustředěna většina - zhruba dvě třetiny - veškeré zbrojní výroby ČSFR. Tyto podniky jsou dnes natolik zatíženy úvěry, že nemají ani na splácení úroků.

Hrozivá nezaměstnanost

Tak například podniku Detva (7.000 zaměstnanců a mimochodem nejlépe zabezpečený civilní program) leží ve skladech 4.000 nakladačů určených pro SSSR a tento rok se zatím neuzavřel kontrakt ani na jeden kus. Takových podniků je mnoho. V polovině roku bude na Slovensku 280.000 nezaměstnaných, z toho plná jedna třetina ze strojírenství. Jen ve VHJ Martin pracovalo na zbrojním programu 25.000 lidí.

Jediná věc, která je - alespoň podle tvrzení kompetentních orgánů - vyřešena i finančně, je rekvalifikace. Potíž je ovšem v tom, že podniky nevědí, na co by měly přeškolovat.

Přechod na civilní výrobu je velmi těžký. Pro ilustraci: v ZŤS Martin měli program Lombardini (výroba motorů), který projednávala federální vláda už v roce 1987. Teprve letos začali montovat prvých 700 z plánovaných šedesáti tisíc motorů.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].