Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Malá privatizace

"Celý náš postup od totálního etatismu k tržnímu systému je natolik unikátní, že jakékoliv poznání je podkladem pro celý svět. Zákonodárné orgány by se neměly ostýchat přijímat novely nebo novely novel zákonů.

„Celý náš postup od totálního etatismu k tržnímu systému je natolik unikátní, že jakékoliv poznání je podkladem pro celý svět. Zákonodárné orgány by se neměly ostýchat přijímat novely nebo novely novel zákonů. Jestliže poznání dojde o krůček dál, je chyba na něj nereagovat. Proto mne mrzí neustálé zdůrazňování toho, co se nepodařilo. Málokdo si uvědomuje, že se to nepodařilo v něm samém“, řekl v únorovém rozhovoru pro Respekt ing.Roman Češka, poradce ministra pro privatizaci ČR. Následující text si neklade za cíl nedostatky a problémy zdůrazňovat, ale poukázat na ně, abychom se jim snáze dokázali vyhnout.

O všednodenním boji privatizačních komisí

hovoříme s předsedou privatizační komise pro Prahu 4 Iljou Květoněm, s členem privatizační komise v Praze 5 Janem Kučerou, s předsedou privatizační komise v Praze 9 Petrem Rečkem a mluvčím pražských privatizačních komisí Jindřichem Kebrlem.

Před třemi týdny se privatizační komise dohodly s ministerstvem na postupu, který jim částečně uvolňuje ruce ve vztahu k objektům, jež byly předmětem restitucí. Mohli byste stručně popsat, jak to bylo dosud a co se tedy mění?

KUČERA: Všechno, co spadalo do restitucí - t.j. do zákona o zmírnění některých majetkových křivd a do zákona o mimosoudních rehabilitacích, nesmí být předmětem aukce. Naráželi jsme jednak na problém, že pomalu nebylo co privatizovat, a kromě toho existovalo nebezpečí, že noví majitelé klidně nechají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].