Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Bezpečnost nové Evropy

Rozhovory z pražské konference NATO.

Nejedná se o přičlenění k NATO

Manfred Wörner, generální tajemník NATO

Před několika týdny jste s prezidentem Havlem jednali v Bruselu o našich vztazích k NATO. Došlo za tu dobu k nějakým změnám v náhledu Aliance na bezpečnost Evropy, zvláště její střední části?

Aliance není lhostejná k bezpečnosti zemí vaší části Evropy. Děláme v tom dvě věci: jednak prohlubujeme dvoustranné kontakty s Československem, Polskem, Maďarskem, Bulharskem a Rumunskem, a také se Sovětským svazem; jednak spolu se zeměmi střední a východní Evropy posilujeme instituce vytvořené v rámci KBSE.

V projevu na pražské konferenci jste opakovaně řekl, že v bezpečnostních strukturách Evropy se nesmí zapomínat na Sovětský svaz. Znamená to, že NATO dnes už nevnímá SSSR jako nepřátelskou zemi?

Ano, znamená. Dokonce jsme Sovětům nabídli přátelskou ruku, novou Evropu se snažíme stavět spolu se Sovětským svazem, ne proti němu. Evropa má před sebou jedinečnou šanci, stejně jako SSSR. Přesto ovšem musíme zůstat realisty. SSSR je stále ohromná vojenská síla, které musíme vytvářet protiváhu, aby nepodlehla nějakému pokušení. Proto si Aliance stále udržuje koherentní obranu.

Historická příležitost vytvořit novou svobodnou Evropu bude záležet na vývoji v SSSR, na jeho zahraniční politice. Bude to možné pouze tehdy, bude-li tato země pokračovat v politice spolupráce a otevřenosti. A přirozeně že naše politika vůči SSSR a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].