Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Týden v ČNR

Týdenní přehled dění v ČNR.

Také třetí týden měsíce dubna patřil schůzím jednotlivých výborů České národní rady. V úterý 14. dubna se sešli členové zahraničního výboru, z jehož jednání vyplynulo, že čs. ministr zahraničních věcí Jiří Dientsbier by měl - podobně jako už v SNR - promluvit o čs. zahraniční politice do poloviny tohoto roku na plénu ČNR. Poslanci se svými hosty z FMZV se shodli na tom, že rozvíjení kontaktů ČNR s jednotlivými zeměmi SRN může prospět i celostátní zahraniční politice. To ostatně vyplývá z připravované čs. - německé smlouvy, neboť Německo má velký zájem o regionální vztahy.

Ve středu 17. dubna se členové ústavněprávního výboru shodli na tom, že rozhodnutí o budoucím státoprávním a územně správním uspořádání české republiky je především rozhodnutím politickým. Proto ve svém usnesení doporučili, aby se jím zabývaly především poslanecké kluby stran a hnutí zastoupených v České národní radě. Konečné rozhodnutí by mělo padnout na schůzi ČNR, která se bude konat od 23. do 25. dubna. V usnesení ústavněprávního výboru se také praví, že základním článkem samosprávy musí být obec. Odpovídá to i trendu v západoevropských zemích.

Návrhy státoprávního a územně správního uspořádání ČR se tento týden zabývaly všechny výbory. Měly k dispozici výsledky reprezentativního sociologického průzkumu ČSAV, podle něhož je sice tato problematika důležitá, ale většina respondentů považuje za aktuálnější stav životního prostředí, sociální jistoty a ekonomickou reformu. Převážná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].