Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

SPN: panuje napětí

Martin Odehnal, bývalý zástupce šéfredaktora SPN (nyní krátce ředitel školského úřadu pro Prahu 1), vypracoval elaborát o situaci Státního pedagogického nakladatelství - SPN.

Martin Odehnal, bývalý zástupce šéfredaktora SPN (nyní krátce ředitel školského úřadu pro Prahu 1), vypracoval elaborát o situaci Státního pedagogického nakladatelství - SPN. Z neúspěchu nakladatelství obviňuje především současného ředitele ing.Jindřicha Klůnu a tým, kterým se ředitel obklopuje. Odehnal konstatuje, že vedení podniku mají v rukou bývalí komunisté, kteří směrují nakladatelství ke krachu, pravděpodobně záměrně: vynakládají zcela neúčelně prostředky, programově rekonstruují budovu, jež se pak (po velké privatizaci) bude moci využít ke zcela jiným účelům; ředitel podniká tajné soukromé akce se zahraničními podniky, jejichž cílem má být jeho vlastní prospěch. S Odehnalovým textem se ztotožnily redakce i řada dalších zaměstnanců podniku.

Ředitel

„K elaborátu Martina Odehnala vám rozhovor nedám. Považuji jej za hanebnost, v podniku jsme si věc vyjasnili na plenární schůzi,“ zněla první odpověď ing.J.Klůny. "Kdyby byl zákon o bankrotu, SPN by ho vyhlásit nemuselo: loňský zisk činil 47 mil.Kčs. Jako ostatní podniky se potýkáme s druhotnou platební neschopností a s růstem skladových zásob.

Ministerstvo školství (dále MŠMT) rozhodlo, že finanční prostředky na nákup učebnic se zahrnou do celkové částky peněz pro školy. Ředitelé se mohou rozhodnout, co si zaplatí. Výrobci učebnic se dostali do špatné situace. Ještě loni byl objednávkový systém na učebnice řízen MŠMT. Školám teď chybějí peníze, proto objednávky vracejí. Z minulých let mají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].