Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Dotace na knihy

V článku londýnského zpravodaje Jiřího Hanáka "Dotace a skromný výběr mladších prozaiků" (Respekt 11/91) se objevila následující věta, dle mého názoru stejně zavádějící jako - vzhledem k trendům současné československé kulturní politiky - nebezpečná: "Na západě se vydávání knih nesubvencuje."

V článku londýnského zpravodaje Jiřího Hanáka „Dotace a skromný výběr mladších prozaiků” (Respekt 11/91) se objevila následující věta, dle mého názoru stejně zavádějící jako - vzhledem k trendům současné československé kulturní politiky - nebezpečná: „Na západě se vydávání knih nesubvencuje.“ Zavádějící, protože mylná; nebezpečná, neboť dává nepřímo za pravdu českému ministerstvu kultury v jeho neochotě řešit problémy související s finanční závislostí (ať už nárazovou, krátkodobou, dlouhodobou nebo trvalou) kulturních institucí a organismů na vnějších podporách. Dotyčná věta slouží nadto autorovi za odrazový můstek k zjednodušujícím ideologickým úvahám a dedukcím až k závěrečné poznámce: „…žádná státní chůva neexistuje. Stát, který by byl ochoten chůvu dělat, by to koneckonců nedělal zadarmo.“

Předně by bylo zapotřebí uvést na pravou míru paušalizující termín „Západ“. Stejně jako „levice“ či „pravice“, kategorie „Západ“ sama o sobě, to jest zbavena „Východu“, o ničem a priori nevypovídá. „Demokracie“ a „tržní hospodářství“ jsou ovšem velmi vágní měřítka; o to méně je možno předpokládat jednotnou kulturní politiku. Zaměňovat Anglii se „Západem“ je z tohoto hlediska stejně scestné jako hovořit dnes o „Východu“ v souvislosti s tou či onou zemí na východ od západu.

Co se pak týče nakladatelských a vydavatelských…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].