Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Češi v Rumunsku

Otázku, zda humanitární pomoc krajanům v minulém roce nadělala víc škody než užitku anebo přece jenom naopak, je těžko jednoznačně zodpovědět.

Otázku, zda humanitární pomoc krajanům v minulém roce nadělala víc škody než užitku anebo přece jenom naopak, je těžko jednoznačně zodpovědět. V tomto okamžiku to ale není ani nutné, mimo jiné i proto, že další podobná pomoc v masovém měřítku zřejmě nehrozí. Lidem vesměs došel čas a peníze a lze se naopak obávat, že teď nebude možné udělat ani ty věci, které by prokazatelně byly zapotřebí.

Co od nás čekají rumunští Češi

Zkušenosti z minulého roku jasně ukazují, že dlouhodobě účinná a vyvážená podpora krajanů v Rumunsku se neobejde bez ucelených informací o tom, kde všude české komunity jsou, kolik v nich žije lidí a hlavně co oni sami za dané situace od vlasti svých předků očekávají. Většina stinných stránek živelných podpůrných akcí v minulém roce (viz článek „Rub a líc pomoci krajanům v Rumunsku” v Respektu 18/90) měla své kořeny právě v absenci takových informací. O jejich získání jsme se jako Sdružení pro pomoc krajanům v Rumunsku sice pokoušeli už nejméně od dubna minulého roku prostřednictvím existujících kontaktů na některé krajanské komunity, ale výsledek nebyl valný. Letos v únoru jsme se proto rozhodli získat potřebné údaje přímo na místě: šest členů našeho sdružení se ve dvou terénních autech vypravilo do Banátu a během deseti dnů navštívilo celkem 23 českých komunit, tedy prakticky všechny, které…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].