Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Mandát poslance

Poslanci Federálního shromáždění, kteří z OF přestoupili do Sociálně demokratické strany, se ohrazují tvrzením, že mají právoplatný mandát svých voličů.

Poslanci Federálního shromáždění, kteří z OF přestoupili do Sociálně demokratické strany, se ohrazují tvrzením, že mají právoplatný mandát svých voličů. Je to lež, která je bohužel důsledkem nedokonalého volebního systému v ČSFR, z něhož pramení i upadající důvěra občanů v parlament.

Žádný poslanec v žádné sněmovně československých parlamentů nebyl svobodně zvolen voliči, nýbrž stranami, které kandidovaly. Československý volič ve volbách nehlasoval pro konkrétního poslance individuálně, nýbrž pro politický program konkrétní strany, na němž se jednotliví kandidáti vezli jako na koni. Tak se do parlamentu dostali kandidáti, kteří byli na listině své strany, ale které třeba voliči obvodu, za který kandidovali, vůbec neznali. A pokud je znali, stále je nevolili jako jednotlivce, nýbrž jako členy určité strany.

Jak to vypadá jinde

Proč si nová československá demokracie vybrala právě tento volební systém, je záhada a pravděpodobně smůla, která se bude československým parlamentům lepit na paty, dokud se volební systém nepozmění podle osvědčených vzorů většiny západních demokracií. V nich musejí jednotliví kandidáti zvítězit ve svém obvodě nejen jako straníci, nýbrž i jako jednotlivci. A jako takoví pak zastupují všechny občany svého okrsku, a to včetně těch, kteří je nevolili.

Západní volič za svůj obvod do parlamentu volí nejen podle toho, jaký má která strana politický program, nýbrž především podle toho, jak důvěřuje tomu kterému kandidátovi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].