Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Bouřlivé Německo

V sobotu 13.dubna byla Birgit Breuelová jmenována novou ředitelkou berlínského Úřadu pro správu státního majetku (Treuhandanstalt). Byla tak prozatím uzavřena vražda Detleva Karstena Rohweddera, předchozího šéfa privatizačního úřadu, v noci z 1. na 2.duben.

V sobotu 13.dubna byla Birgit Breuelová jmenována novou ředitelkou berlínského Úřadu pro správu státního majetku (Treuhandanstalt). Byla tak prozatím uzavřena vražda Detleva Karstena Rohweddera, předchozího šéfa privatizačního úřadu, v noci z 1. na 2.duben. Kalkulace atentátníků měla svůj důvod: půl roku po sjednocení Německa vrcholí v bývalé NDR sociální krize, a právě Rohwedderova instituce byla vydávána za jednoho z jejích původců. Teroristé, ať už z té či oné skupiny, se domnívali, že současný hospodářský pokles na východě jim může přinést souhlas „pracujících“. Situace v pěti nových spolkových zemích skutečně představuje živnou půdu pro extremisty všeho druhu, ale paradoxně právě privatizační úřad se snažil (respektive byl nucen) chovat tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

Dilema privatizace

Úkol Úřadu pro správu státního majetku je dvojí. Především by měl organizovat restrukturalizaci východoněmeckého hospodářství a přechod k trhu. Z ekonomického hlediska takový postup předpokládá likvidaci ztrátových podniků a podporu investic. Detlev Rohwedder se o to pokoušel například uzavřením obou východoněmeckých automobilek a letecké společnosti Interflug. Na podporu investic byl přijat zákon, značně oklešťující restituci přinejmenším v průběhu přechodného období, do konce roku 1993. Jestliže pozemek nebo podnik odkoupí třetí osoba „za účelem investic“, má původní majitel nárok jen na odškodnění.

Zároveň se však od poručnické správy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].