Často hledáte, jak…
Obálka vydání 14/1991
14/1991 • 8.–15. 4. 1991

1991/14

Zahraničí

Strategický argument

Alžběta Hévrová

Poválečná selanka v Izraeli není docela bez kazu: stále jsme na Blízkém východě. Život jde dál, ale nové uspořádání (New Order), pax americana, na obzoru není. Z izraelského pohledu se jeví chování Bílého domu, respektive Pentagonu, jako příliš rozporné.

Volby podle očekávání

Pavel Hradečný

V neděli 31.března proběhly v Albánii první pluralitní volby od roku 1923 a o týden později jejich částečná repríza v těch místech, v nichž se žádnému ze zástupců 12 soupeřících stran, organizací či hnutí nepodařilo získat nadpoloviční většinu hlasů.

Kremelské bojiště

Dimitrij Běloševský

Od samého počátku sjezdu ruského parlamentu bylo jasné, že půjde o nelítostný souboj. Jedním z hmatatelných důkazů se stala i tajná instrukce pro činnost skupiny Komunisté Ruska.

Genocida iráckých Kurdů

Jáchym Topol

Po porážce zatím posledního povstání iráckých Kurdů rozpoutal Saddám Husajn nevídaný teror. Zoufalá partyzánská válka v horách severního Iráku, kterou vedou Kurdové proti tyranii Bagdádu už od roku 1961, se po vítězství spojenců v Zálivu změnila v osvobozovací boj s celkem reálnou šancí na vítězství.

Japonsko - SSSR

Dimitrij Běloševský, Mojmír Šlachta

Minulý týden se mohli čtenáři sovětského denního tisku dozvědět, že SSSR zamýšlí prodat Japonsku čtyři sporné Kurilské ostrovy.

Tváří v tvář Západu

Benjamin Kuras

Hodně se v poslední době psalo o americkém seržantovi Noldeovi od první tankové divize, který se svou četou střeží jeden z hlavních průjezdů z iráckého vnitrozemí do Američany obsazené zóny při hranici s Kuvajtem.