Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Válku vyhrála technika

Rozhovor s leteckým mechanikem americké armády, účastníkem války v Zálivu.

Jan Kulísek se narodil v Praze roku 1962. Absolvoval strojní průmyslovku a čtyři semestry ČVUT. V roce 1984 odešel do Rakouska, o rok později přesídlil do Spojených států. Usadil se v Seattlu na pacifickém pobřeží a v roce 1989 vstoupil do americké armády, kde slouží jako letecký mechanik. Jeho jednotka je součástí 3.obrněné divize U.S.Army. Koncem března se po šesti měsících vrátil ze Saúdské Arábie.

Proč jsi vstoupil do armády?

Bydlel jsem dva roky v Seattlu, měl jsem poměrně dobře placenou práci, ale moc mě nebavila. Slyšel jsem, že být v armádě má své výhody, a zároveň jsem si říkal, že mi Amerika pomohla, tak proč bych neudělal něco pro ni. Za tři roky jsem dostal celkem 10.000 dolarů na školu. Takže jsem to cítil taky trochu jako morální povinnost. Nejsem ten typ jako emigranti, co přijedou a jenom nadávají.

Jak ses dostal do Perského zálivu?

První dva měsíce byl normální výcvik, klasická pakárna, ale s lepší organizaci, než asi máte tady. Pak přijdou odborné věci, například školení mechaniků. To byl můj případ. Ve smlouvě jsem měl, že půjdu do Evropy, a loni v únoru jsem také odletěl do Frankfurtu.

V polovině srpna jsme se dozvěděli, že každou chvíli můžeme vyrazit do Saúdské Arábie. Ihned jsme nafasovali speciální uniformy a výstroj. Do poloviny září jsme si pořád mysleli, že druhý den poletíme. Nakonec jsme se sbalili 15.září.

Přiletěli jsme do Dahránu a odtud jsme jeli autobusem na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].